rozwiń i czytaj przepis :
- Ciasto :
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 1 łyżka drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szk słodkiej śmietany 12 %
- 2/3 szk ciepłej wody
- 5 łyżek oleju
- Dodatki ( ilość na pizzę według uznania )
- cebula
- czerwona papryka
- cukinia
- suszone pomidory w oleju z ziołami
- kiełbasa szynkowa
- ser żółty
- zioła włoskie
- ognista mieszanka przypraw Kamis
- świeża rukola
- Sos:
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 1/2 szk pikantnego ketchupu
- 1 przyprawa do pizzy po sycylijsku
- 1/3 łyżeczka soli morskiej
Do miski
wsypać mąkę, sól i drożdże i wymieszać. Wlać wodę wymieszaną ze śmietaną
i lekko wymieszać, potem dodać olej i wyrobić ciasto. Ciasto przykryć
ściereczka i zostawić do wyrośnięcia. W międzyczasie do miseczki
przełożyć koncentrat i ketchup, dodać sól i przyprawę i wymieszać sos.
Zostawić do przegryzienia się smaków. Przygotować wszystkie dodatki do
pizzy czyli obrać, umyć i pokroić cebulę i paprykę, kiełbasę pokroić w
półplasterki, pomidory odsączyć z zalewy i pokroić, cukinię pokroić w
cienkie plasterki a ser zetrzeć na tarce. Gdy ciasto wyrośnie ponownie
je wyrobić, podzielić na 4 części i rozwałkować na cienkie placki a
potem ułożyć je w blaszkach lub na talerzach ceramicznych oprószonych
mąką. Każdy placek posmarować sosem zostawiając trochę wolnego brzegu i
na sos nakładać dodatki do pizzy. Na koniec posypać ziołami włoskimi i
ognistą mieszanka przypraw. Pizzę piec w piekarniku nagrzanym do 200
stopni przez 15 minut. Po upieczeniu posypać rukolą i polać ketchupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.