poniedziałek, 13 stycznia 2014

Szafranowo - waniliowy sernik

                    W paczce z przyprawami Kamis był między innymi szafran. Kiedyś miałam okazję piec babkę szafranową a dziś szafran dodałam do sernika. A do tego domowy cukier waniliowy i serniczek poezja po prostu wyszedł.


rozwiń i czytaj przepis :

  • 1 kg twarogu sernikowego (Włoszczowa )
  • 6 jajek
  • 1/4 domowego cukru waniliowego
  • 1/2 szk cukru
  • 1 przyprawa do sernika Kamis
  • 1 budyń waniliowy ( proszek )
  • 1 op szafranu ( 0,9 g ) Kamis
  • okrągłe biszkopty
  • 50 g polewy mlecznej w drażetkach Helio
  • 2 łyżki mleka
  • kolorowa posypka do ciast
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Tortownicę o średnicy ( u mnie silikonowa z ceramicznym dnem ) obłożyć na dole folią aluminiową tak aby boki były lekko zakryte folią. Ustawić tortownicę na blasze z wyposażenia kuchenki i nalać do blachy około 1 litr wody ( będzie sernik się piekł w kąpieli wodnej ). Białka oddzielić od żółtek. Żółtka przełożyć do miski, dodać cukier i cukier waniliowy i przyprawę do sernika i ucierać do białości. Potem dodawać po łyżce sera i mieszać mikserem aby nie było grudek. Dodać nitki szafranu i budyń i wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać część piany do masy serowej i delikatnie szpatułką wymieszać aby spulchnić masę. Następnie dodać resztę piany i znowu delikatnie wymieszać. Tortownicę wysmarować masłem, ułożyć biszkopty a na biszkopty wyłożyć masę. Na środku można zostawić lekka górkę, potem sernik będzie równy. Wszystko wstawić do nagrzanego piekarnika uważając aby nie wylać wody i piec 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec kolejne 30 minut. Wyłączyć piekarnik a po 10 minutach uchylić drzwiczki i zostawić sernik w piekarniku do wystudzenia. Potem zimny sernik włożyć do lodówki najlepiej na noc. Gdy sernik się zetnie polewę rozpuścić w kąpieli wodnej dodając mleko i polać polewą sernik a na koniec posypać posypką. Podawać gdy polewa zastygnie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.