rozwiń i czytaj przepis :
- 4 galaretki cytrynowe Emix
- 1 galaretka truskawkowa Emix
- 1 galaretka pomarańczowa Emix
- 1 galaretka kiwi Emix
- 1 galaretka wiśniowa Emix
- 1 galaretka brzoskwiniowa Emix
- 1 duży kefir ( 350 g )
- 6 x 400 ml gorącej przegotowanej wody
- 750 ml gorącej przegotowanej wody
- 500 ml gorącej przegotowanej wody
Każdą z
galaretek ( czyli jedną cytrynową, truskawkową, pomarańczową, kiwi,
wiśniową i brzoskwiniową ) rozmieszać osobno w miseczkach i schłodzić.
Potem wstawić do lodówki do stężenia, ale do takiego aby galaretka
dawała się swobodnie nabierać łyżką. Dwie galaretki cytrynowe rozpuścić w
750 ml wody i schłodzić a potem odstawić do lekkiego stężenia. Gdy już
mamy galaretki gotowe, formę w kształcie serca o wymiarach 26 x 24 cm
wyłożyć folią spożywczą. Za pomocą łyżki nabierać poszczególne kolory
galaretek robiąc kleksy ( wyłożyć połowę ). Następnie galaretkę
cytrynową zmiksować z kefirem i wylać na galaretki. Potem postępując tak
samo jak z pierwszą częścią galaretek na masę kefirową wyłożyć
pozostałe galaretki. Całość wstawić do lodówki i przygotować ostatnią
cytrynową galaretkę. Wymieszać ją z 500 ml wody i schłodzić. Lekko
tężejącą galaretkę wylać do formy na wierzch deseru aby powstała gładka
powierzchnia po ścięciu się deseru. Zostawić deser w lodówce do
całkowitego się ścięcia, na co najmniej dwie godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.