poniedziałek, 13 stycznia 2014

Galaretkowy witraż


rozwiń i czytaj przepis :

  • 4 galaretki cytrynowe Emix
  • 1 galaretka truskawkowa Emix
  • 1 galaretka pomarańczowa Emix
  • 1 galaretka kiwi Emix
  • 1 galaretka wiśniowa Emix
  • 1 galaretka brzoskwiniowa Emix
  • 1 duży kefir ( 350 g )
  • 6 x 400 ml gorącej przegotowanej wody
  • 750 ml gorącej przegotowanej wody
  • 500 ml gorącej przegotowanej wody
PRZYGOTOWANIE:
Każdą z galaretek ( czyli jedną cytrynową, truskawkową, pomarańczową, kiwi, wiśniową i brzoskwiniową ) rozmieszać osobno w miseczkach i schłodzić. Potem wstawić do lodówki do stężenia, ale do takiego aby galaretka dawała się swobodnie nabierać łyżką. Dwie galaretki cytrynowe rozpuścić w 750 ml wody i schłodzić a potem odstawić do lekkiego stężenia. Gdy już mamy galaretki gotowe, formę w kształcie serca o wymiarach 26 x 24 cm wyłożyć folią spożywczą. Za pomocą łyżki nabierać poszczególne kolory galaretek robiąc kleksy ( wyłożyć połowę ). Następnie galaretkę cytrynową zmiksować z kefirem i wylać na galaretki. Potem postępując tak samo jak z pierwszą częścią galaretek na masę kefirową wyłożyć pozostałe galaretki. Całość wstawić do lodówki i przygotować ostatnią cytrynową galaretkę. Wymieszać ją z 500 ml wody i schłodzić. Lekko tężejącą galaretkę wylać do formy na wierzch deseru aby powstała gładka powierzchnia po ścięciu się deseru. Zostawić deser w lodówce do całkowitego się ścięcia, na co najmniej dwie godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.