rozwiń i czytaj przepis :
- Sos :
- 350 g ugotowanych podgrzybków ( drobno pokrojonych )
- 200 g blanszowanych kurek
- 1 cebula
- 100 g serka topionego ( bez dodatków )
- 250 ml słodkiej 18% śmietany
- 1/4 szk wody
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
- chili do smaku
- 2 łyżki masła
- Placki :
- 8 sporych ziemniaków
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 łyżki kaszy manny
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- olej do smażenia
Placki :
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć razem z cebulą na tarce o grubych
oczkach. Dodać jajka, kaszę oraz przyprawy i wymieszać. Na patelni z
olejem smażyć placki na złoty kolor aby placki były chrupiące. Sos : W
garnku roztopić masło, wrzucić podgrzybki i kurki i smażyć około 3
minuty. Potem dodać pokrojoną w kostkę cebulą i dalej smażyć aż cebula
zmięknie. Następnie podlać wodą, dodać serek topiony i chwilę gotować do
momentu rozpuszczenia się serka. Dodać sól i pieprz, wymieszać a
następnie wlać śmietankę i gotować sos kilka minut aż śmietanka lekko
zgęstnieje. W miarę potrzeby doprawić. Placki nakładać na talerze a
obok nałożyć sos, na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.
pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń