wtorek, 7 stycznia 2014

Pyszna poświąteczna zupa rozgrzewająca


rozwiń i czytaj przepis :

  • 650 g różnych pieczonych mięs ( u mnie królik, perliczka i kurczak )
  • 2 cebule
  • 200 g świeżych pieczarek
  • 4 łyżki pieczonych pieczarek
  • 1 świeża czerwona papryka
  • 1 drobiowa galaretka ( poj. 250 ml )
  • 3 ugotowane marchewki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki groszku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki przyprawy do gulaszu
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • chili do smaku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ok. 1,5 - 2 l bulionu lub wody
  • kilka łyżek oleju
  • 1 łyżka mąki
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować wszystkie składniki zupy, czyli mięsa pokroić w sporą kostkę ( usunąć kości ), cebulę i paprykę oraz marchew pokroić w kostkę, pieczarki na 4 ( jeśli są duże to na więcej części ). Fasolę, kukurydzę i groch odsączyć z zalewy a fasolę dodatkowo wypłukać i odsączyć na sitku. Do garnka wlać kilka łyżek oleju, wrzucić cebulę i pieczarki i smażyć 3 minuty, potem dodać paprykę i słodką paprykę i smażyć kolejne 3 minuty a potem dodać koncentrat i wymieszać. Następnie wlać bulion, dodać odsączone składniki, pieczone pieczarki i galaretkę oraz przyprawy i zagotować. Dodać pokrojone mięsa i doprowadzić wszystko do wrzenia, na koniec zupę zagęścić odrobiną mąki rozrobioną z wodą, zagotować. Zupa powinna być pikantna więc w razie konieczności jeszcze doprawić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.