rozwiń i czytaj przepis :
- 3 pojedyncze filety z kurczaka
- 75 g mięsa z pieczonej perliczki
- 75 g żółtego sera ( edamski )
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- słodka papryka
- bułka tarta do panierowania
- mąka do obtaczania
- 2-3 jajka ( w zależności od wielkości )
- olej do smażenia
Filety,
umyć, osuszyć i zrobić nacięcie tworząc kieszeń. Posolić i w środku
oprószyć pieprzem. Ser zetrzeć do miski lub talerza, dodać pokrojone w
kostkę mięso z perliczki oraz posiekaną natkę, sól, pieprz i paprykę do
smaku i wymieszać nadzienie. Tak przygotowanym farszem napełnić
kieszonki filetów i obtoczyć je w mące, potem w jajku rozmąconym z
odrobiną soli i na koniec panierować w bułce tartej. Filety smażyć na
dość sporej ilości oleju aby w środku ładnie się dosmażyły. Smażyć na
złoto brązowy kolor z obu stron. Podawać do ulubionych dodatków lub z
samym pieczywem i surówką.
mmm... takie rzeczy właśnie lubię :)
OdpowiedzUsuń