sobota, 8 lutego 2014

Omlet z grzybami i cebulą


rozwiń i czytaj przepis :
  • na 4 porcje
  • 350 g ugotowanych świeżych grzybów leśnych ( u mnie podgrzybki )
  • 1 cebula
  • 2 łyżka masła
  • 8 jajek
  • sól do smaku
  • chili do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • 1 łyżeczka mąki
  • 4 łyżki mleka
  • masło do smażenia
  • natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni roztopić masło, wrzucić ugotowane i pokrojone grzyby, podsmażyć. Cebulę obrać, umyć i dowolnie pokroić, dodać do grzybów i dalej smażyć. Po chwili doprawić solą, pieprzem i chili. Jajka wybić do miski, dodać mąkę, mleko odrobinę soli i dokładnie ubić trzepaczką. Na małej patelni rozgrzać troszkę masła, wlać porcję masy jajecznej, na jajka wyłożyć porcje grzybów z cebulą i posypać natką pietruszki. Na małym ogniu smażyć omlet do ścięcia, można przykryć pokrywką. Należy uważać aby omlet się nie przypalił. Tak samo usmażyć pozostałe porcje i podawać gorące z pieczywem.

1 komentarz:

  1. Niestety skończyły mi sie moje zamrożone grzyby,a szkoda.Pyszny taki omlet,no i podany w takim kształcie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.