rozwiń i czytaj przepis :
- na 4 porcje
- 350 g ugotowanych świeżych grzybów leśnych ( u mnie podgrzybki )
- 1 cebula
- 2 łyżka masła
- 8 jajek
- sól do smaku
- chili do smaku
- pieprz czarny do smaku
- 1 łyżeczka mąki
- 4 łyżki mleka
- masło do smażenia
- natka pietruszki
Na
patelni roztopić masło, wrzucić ugotowane i pokrojone grzyby, podsmażyć.
Cebulę obrać, umyć i dowolnie pokroić, dodać do grzybów i dalej smażyć.
Po chwili doprawić solą, pieprzem i chili. Jajka wybić do miski, dodać
mąkę, mleko odrobinę soli i dokładnie ubić trzepaczką. Na małej patelni
rozgrzać troszkę masła, wlać porcję masy jajecznej, na jajka wyłożyć
porcje grzybów z cebulą i posypać natką pietruszki. Na małym ogniu
smażyć omlet do ścięcia, można przykryć pokrywką. Należy uważać aby
omlet się nie przypalił. Tak samo usmażyć pozostałe porcje i podawać
gorące z pieczywem.
Niestety skończyły mi sie moje zamrożone grzyby,a szkoda.Pyszny taki omlet,no i podany w takim kształcie.
OdpowiedzUsuń