niedziela, 16 lutego 2014

Smażone kanapki

                             Bardzo lubimy smażony chleb w jajku. Miał być na śniadanie właśnie chleb smażony, ale zrobiłam z niego inna wersję czyli kanapkową, bo z dodatkiem polędwicy. Niby zwykłe a jednak inne i smaczne.


rozwiń i czytaj przepis :
  • 8 kromek chleba ( może być z poprzedniego dnia )
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 30 g polędwicy ( plasterki )
  • 2 łyżki żółtego sera ( drobno startego )
  • do smaku :
  • sól czosnkowo - ziołowa
  • pieprz
  • cebula granulowana
  • chili
  • słodka papryka
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Z kromek chleba wyjąć miękisz i pokroić w kostkę, miękisz wrzucić do miski. Polędwicę pokroić, dodać do chleba i dodać starty ser. Posypać przyprawami. Jajka rozbełtać z mlekiem, wlać do miski ze składnikami i wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, ułożyć skórki chleba i w środek nałożyć porcje przygotowanego nadzienia lekko dociskając i wypełniając wolną przestrzeń. Kanapki smażyć na złoty kolor z jednej strony, potem delikatnie obrócić i znowu smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Kanapki można podać z ketchupem.

1 komentarz:

  1. Tak przygotowanych jeszcze nie jadłam! Fajny pomysł z wykorzystaniem miękiszu w nadzieniu :)
    Mniam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.