rozwiń i czytaj przepis :
- 500 g łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 duże marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka groszku konserwowego
- 600 g ziemniaków
- 2 l rosołu
- Do smaku :
- sól
- pieprz czarny
- papryka słodka
- przyprawa do dań meksykańskich
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka mąki
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE:
Mięso 
umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Ziemniaki, marchew i cebulę obrać, 
umyć i także pokroić w kostkę. Paprykę po umyciu tak samo jak inne 
warzywa także drobno pokroić. Kukurydzę, groszek i fasolę odsączyć z 
zalewy ale fasolkę dobrze byłoby przepłukać dodatkowo wodą. W garnku 
rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażyć razem z papryką i cebulą. Gdy 
mięso się podsmaży wlać rosół i dusić pod przykryciem 15 minut a potem 
dodać marchew, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie i przyprawy i 
dalej chwilę gotować a potem dodać ziemniaki ( jeżeli mamy gatunek 
ziemniaków, które się długo gotują to należy je dodać razem z marchewką 
). Gdy wszystko jest miękkie dodać odsączone składniki, zagotować zupę, 
ewentualnie doprawić i zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody. Zupę 
ponownie zagotować i podawać gorącą.

 
Pyszna, rozgrzewająca i sycąca zupka :)
OdpowiedzUsuńTak, jest pyszna :)
Usuń