wtorek, 8 kwietnia 2014

Jajka po szkocku

                           Przepis na te jajka znalazł się w Wielkanocnym Wydaniu specjalnym serwisu Gotujmy.pl a link do wydania jest tutaj, zaś przepis znajdziecie na 25 stronie. Jest to dla mnie wyróżnienie bo była duża konkurencja. Oprócz publikacji w wydaniu była też karta upominkowa do wykorzystania w sklepie Ikea. Niestety do Ikei mam 200 km w jedną stronę, więc nie szybko kartę zamienię na coś ciekawego. A niżej wspomniany przepis na pyszne jajka, które robiłam pierwszy raz ale na pewno nie ostatni.

rozwiń i czytaj dalej :
  • 6 jajek
  • Masa mięsna :
  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • do smaku :
  • sól
  • pieprz czarny
  • czosnek granulowany
  • ognista mieszanka przypraw
  • 1/4 szk wody
  • Do panierowania :
  • 2 jajka
  • sól
  • bułka tarta drobna
  • mąka do obtaczania
  • frytura płynna do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

6 jajek ugotować na twardo, wystudzić i obrać z łupinek. Mięso umyć, i zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku. Do mięsa zetrzeć obraną i umytą cebulę na drobniutkich oczkach lu bardzo drobno pokroić. Dodać pozostałe składniki na masę mięsną i wymieszać. W razie konieczności doprawić. Masę podzielić na 6 równych części. Każdą z nich rozpłaszczać w dłoniach, na środek położyć jajko i dokładnie je oblepić mięsem tak aby nie było widocznego jajka. Każdą kulkę obtaczać w mące, potem w rozbełtanym jajku z odrobiną soli i panierować w bułce tartej ( bułkę można przesiać przez sito aby nie było dużych drobinek bułki ). Tak przygotowane jajka kłaść po 3 do koszyka frytkownicy z rozgrzaną fryturą i delikatnie zanurzyć. Jajka smażyć około 8 - 9 minut. Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym i podawać z ulubionymi dodatkami.


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.