Rozwiń i czytaj przepis :
Biszkopt :
3 jajka ( M )
1/3 szk cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1/4 szk oleju rzepakowego
4 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa :
5 dużych łodyg rabarbaru
2 szk wody
1 galaretka arbuzowa
1 galaretka truskawkowa
( opcjonalnie cukier do smaku )
Pianka :
420 g serka waniliowego ( 3 x po 140 g )
1 szk gorącej przegotowanej wody
1 galaretka jagodowa
BISZKOPT :
Jajka wbić do miski, dodać oba cukry i olej i dokładnie zmiksować mikserem.
Następnie przesiać mąki i proszek do pieczenia i wymieszać.
Ciasto przelać do formy o wymiarach 29 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piec 30 minut w 170 stopniach.
Upieczony biszkopt wystudzić i przeciąć na dwa placki.
MASA RABARBAROWA :
Rabarbar umyć, obrać i cienko pokroić w plasterki.
Do szerokiego rondla wlać wodę, zagotować i wrzucić pokrojony rabarbar.
Gotować aż rabarbar się rozpadnie, a potem wyłączyć ogień i wsypać galaretki.
Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do schłodzenia i lekkiego ścięcia się masy.
PRZEŁOŻENIE :
Pierwszy placek położyć w formie, nasączyć go ulubionym płynem ( u mnie herbatka owocowa ), wyłożyć tężejącą masę i przykryć drugim plackiem a potem docisnąć.
PIANKA :
Galaretkę jagodową dokładnie rozpuścić w szklance gorącej i przegotowanej wody i schłodzić a potem wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Gdy galaretka będzie odpowiedniej konsystencji wyłożyć serki do miski, przełożyć galaretkę i dokładnie wymieszać.
Masę wyłożyć na cieście i wstawić do lodówki do całkowitego ścięcia.
Potem ciasto kroić w kostkę i udekorować listkami mięty.
mmm, pycha! :)
OdpowiedzUsuńRewelacja Ewciu :)
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda, lubię takie przekładańce :)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty