rozwiń i czytaj przepis :
FARSZ :
250 g młodej kapusty
1/4 żółtej papryki
1 czerwona papryka
1 cebula
100 g pieczonej karkówki
300 g pieczonego kurczaka
300 g perliczki z rosołu
2 łyżki kaszy manny
3 łyżki posiekanego koperku
sól
pieprz
3 łyżki oleju rzepakowego
CIASTO :
ok. 750 g mąki pszennej typ 450 + do podsypywania
ok. 1,5 szk ciepłej wody
1 jajko
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
FARSZ :
Wszystkie składniki na farsz pokroić w kostkę.
Do szerokiego rondla wlać olej, podgrzać go i wrzucić cebulę i obie papryki.
Smażyć do zrumienienia się cebuli a potem dodać kapustę i pokrojone mięsa.
Smażyć chwilę i dodać posiekany koper a następnie przyprawy do smaku.
Farsz połączyć z suchą kaszą manną i wystudzić.
CIASTO I PIEROGI :
Do miski wsypać mąkę i sól, wlać wodę i jajko rozbełtane z olejem i wyrobić gładkie ciasto.
Porcje ciasta wałkować na cienkie placki i wycinać kółka np. szklanką.
Potem na każdy krążek nakładać porcje farszu i zlepiać pierogi a następnie układać je na ściereczce i przykrywać drugą aby nie wyschły.
W dużym garnku zagotować wodę, posolić ją i dodać trochę oleju ( ale nie jest to konieczne ).
Na wrzątek kłaść pierogi partiami i gotować od wypłynięcia kilka minut.
Gotowe wyjmować łyżką cedzakową i podawać okraszone smażoną cebulką i surówką.
świetny farsz:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń