rozwiń i czytaj przepis :
300 g dyni ( waga po obraniu i usunięciu gniazda nasiennego )
4 jabłka ( u mnie antonówki )
4 łyżki cukru waniliowego ( domowego )
1 łyżka cukru kokosowego
BISZKOPT :
6 jajek
1/2 szk cukru
1 szk mąki tortowej
2 łyżki oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
Jabłka i dynię pokroić w kostkę, dodać obydwa cukry i wymieszać.
Formę do ciasta o wymiarach 37 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować go z wierzchu masłem.
Na papier wyłożyć pokrojoną dynię i jabłka.
Do miski wbić jajka, dodać olej, cukier i miksować aż cukier się rozpuści, potem przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać ciasto.
Wylać je na dynie i jabłka.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut.
Po upieczeniu uważając aby ciasto się nie rozpadło wyłożyć na ściereczkę papierem do góry, zdjąć papier i zawinąć roladę w ściereczkę.
Położyć złączeniem ciasta do dołu i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Potem odwinąć roladę, ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem.
Pięknie wygląda i na pewno, jest super smaczna ta rolada
OdpowiedzUsuńPrzepis mnie zaintrygował, takiej rolady Dyniowo -jabłkowej jeszcze nie jadłam )
Pozdrawiam )
Pyszna ta Twoja rolada! ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. Rolada jest smaczna i szybko się robi. Polecam :)
OdpowiedzUsuń