rozwiń i czytaj przepis :
1 kg serka waniliowego z kawałkami wanilii ( w wiaderku )
1/3 szk jogurtu naturalnego
5 jajek
1/4 szk cukru
1 budyń śmietankowy
150 g dyni hokkaido ( waga po starciu na tarce na drobnych oczkach )
2 łyżki mango z wanilią w syropie
1 szczypta soli
cukier puder
biszkopty okrągłe ( tyle aby zakryć dno tortownicy )
Dynię wymieszać z mango i wanilią.
Białka jajek oddzielić od żółtek.
Do białek wsypać szczyptę soli.
Żółtka utrzeć do białości z cukrem, potem dodać startą dynię i mango z wanilią i wymieszać.
Następnie dodać jogurt, wsypać budyń i ponownie wymieszać.
Na koniec nadal miksując dodawać serek waniliowy.
Z białek ubić na sztywno pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć biszkoptami i wylać na nie masę serową.
Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą, tortownicę ustawić na kratce na drugim poziomie od dołu ( w zależności od piekarnika ) i piec przez 30 minut w 180 stopniach.
Następnie temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec jeszcze 30-40 minut.
Po upieczeniu sernik zostawić przy uchylonych drzwiczkach do wystygnięcia a potem wstawić najlepiej na noc do lodówki.
Przed podaniem posypać sernik cukrem pudrem.
Cudny, taki sernik idealny na weekend!
OdpowiedzUsuńDziękuję. Jest smaczny, polecam.
UsuńPozdrawiam :)
Wpraszam się na taki cudowny kawałek serniczka :)
OdpowiedzUsuńMuszę taki upiec:)
OdpowiedzUsuńSerniczek to ja uwielbiam, już się skradam z talerzykiem
OdpowiedzUsuńWygląda baaardzo apetycznie,koniecznie do wypróbowania )
Pozdrawiam
Dziękuję i zapraszam. Mam dużo dyni, więc upiekę jak braknie :)
OdpowiedzUsuń