rozwiń i czytaj przepis :
100 g orzechów laskowych Helio
50 g mixu keksowego Helio
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
90 c cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szk mąki tortowej
Do miski wbić jajko, dodać oba cukry, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać orzechy i mix keksowy. Za pomocą miksera połączyć składniki a potem zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałek ( u mnie na długość blaszki po ukosie ). Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 25 minut. Potem wyjąć z piekarnika i na blaszce wystudzić. Temperaturę piekarnika zwiększyć do 180 stopni a upieczony podłużny placek pokroić ukośnie na plastry o grubości około 1 cm najlepiej nożem z piłką. Układać na płasko znowu na blasze i piec kolejne 15 minut ale w połowie pieczenia obrócić na drugą stronę. Upieczone wystudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku. Najlepiej smakują z dobrą herbatą.
To ja poproszę ze dwa do kawy. :)
OdpowiedzUsuńElu ależ proszę, częstuj się :)
Usuńświetne do chrupania:)
OdpowiedzUsuńO tak, do chrupania super, tylko na zęby trzeba uważać, hi, hi :)
UsuńUwielbiam te chrupaczki :)
OdpowiedzUsuńTo moje pierwsze ale też już je uwielbiam :)
Usuń