czwartek, 9 kwietnia 2015

Krokiety z farszem ryżowo kurkowym

                            Bardzo lubimy krokiety. Ale, żeby nie było nudno kombinuje z dodatkami i praktycznie za każdym razem są one inne. Oczywiście nie zapominam o tych tradycyjnych z kapustą i grzybami, zwłaszcza że suszonych grzybów mam pod dostatkiem. Bo z kapustą i własnie suszonymi grzybami są najlepsze.

Przepis bierze udział w konkursie


LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY



FARSZ :
1 saszetka ryżu parabolicznego z dzikim ( 100 g )
200 g blanszowanych kurek
250 g kiełbasy cienkiej ( u mnie schabowa )
1/2 czerwonej papryki
2 łyżki posiekanej naci selera
50 g żółtego sera
sól czosnkowa
pieprz kolorowy
pieprz cayenne
kilka łyżek oleju
NALEŚNIKI :
2 szk mleka
2,5 szk mąki pszennej typ 500
1/3 łyżeczki soli
3 łyżki oleju
3 jajka
DODATKOWO :
jajka
bułka tarta
olej do smażenia
sól

NADZIENIE :
W garnku zagotować wodę z odrobiną soli, włożyć woreczek z ryżem i gotować według zaleceń.
Po ugotowaniu odsączyć, rozciąć woreczek i przesypać ryż do garnka.
W szerokim rondlu rozgrzać trochę oleju, wrzucić pokrojoną w kostkę kiełbasę i chwilę smażyć.
Potem dodać pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę i dalej smażyć a następnie dodać kurki.
Całość smażyć chwilę, dodać przyprawy, ryż i posiekany seler, wymieszać farsz i lekko przestudzić.
Na koniec dodać starty żółty ser i ponownie wymieszać farsz.
NALEŚNIKI :
Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać.
Odstawić na 15 minut a potem nalewać łyżka wazową porcje ciasta na gorącą patelnię i smażyć naleśniki na rumiano z obu stron.
Usmażone układać jeden na drugim na talerzu.
WYKONANIE :
Na naleśniki kłaść porcje nadzienia, składać lub zawijać w krokiety.
Następnie każdy krokiet zanurzać w rozmąconym z odrobiną soli jajku, panierować w tartej bułce i smażyć na oleju na złoto brązowy kolor z każdej strony.
Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym.
Podawać na gorąco.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.