50 g słonecznika łuskanego
2 łyżki sezamu
2 łyżki złotego lnu
1 łyżeczka czarnuszki
2 łyżki otrąb pszennych prażonych
6 łyżek otrąb owsianych ( 18 % błonnika )
1/2 szk zakwasu żytniego
10 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1/4 szk oleju rzepakowego
300 ml letniej wody
500 g mąki pszennej typ 500
Drożdże dokładnie wymieszać z cukrem.
Dodać zakwas, wodę oraz olej i wymieszać składniki.
Następnie wszystkie ziarna umieścić w misce, wymieszać.
Do mieszanki drożdży z zakwasem wsypać wymieszaną z solą mąkę, na to mieszankę ziaren a potem drewnianą łyżką wymieszać ciasto do połączenia składników.
Dalej ciasto wyrabiać ręcznie kilka minut.
Gotowe oprószyć mąką, zakryć miskę z ciastem ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Czas zależy od temperatury otoczenia.
Gdy ciasto chlebowe podwoi objętość, znów je wyrobić przebijając kilka razy celem odgazowania ciasta.
Przełożyć je do oprószonej mąką keksówki o wymiarach 30 x 12 cm mierząc górne krawędzie i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
Wyrośnięte szybko naciąć i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45 - 50 minut w zależności od piekarnika.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.
Zapraszam do lektury - co też ciekawego kryje się w gazetkach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.