Tort podałam na talerzyku z kolekcji Tamara od Porcelana Bogucice
BISZKOPT :
5 jajek ( M )
4 łyżki mąki pszennej typ 500
1 łyżka maki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
4 łyżki cukru
MASA :
1 l śmietanki 30 %
3 fixy do bitej śmietany
250 g serka mascarpone
cukier waniliowy do smaku
DODATKI ;
350 ml dżemu śliwkowego z owocami
2 szt kiwi
250 g truskawek
BISZKOPT :
Białka oddzielić od żółtek i ubić je.
Gdy są prawie ubite dodawać porcjami obydwa cukry.
Obroty robota zmniejszyć do najsłabszych i dodawać po jednym żółtku.
Następnie obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do masy ale mieszać już trzepaczką.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia ale samo dno, wyłożyć ciasto i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
Biszkopt piec 35 minut a potem wystudzić go i dopiero gdy biszkopt będzie zimny okroić boki.
Biszkopt przekroić na 3 blaty.
MASA :
Zimną śmietanę wlać do miski robota i ubijać chwilę.
Wsypać fixy wymieszane z cukrem i ubijać.
Gdy śmietana będzie ubita na wolnych obrotach wmieszać mascarpone.
PRZEŁOŻENIE :
Pierwszy biszkopt położyć na paterze, nasączyć ulubionym ponczem lub sokiem z cytryny wymieszanym z wodą.
Wyłożyć dżem i rozsmarować go a potem rozsmarować część śmietany.
Przykryć drugim plackiem, nasączyć go i wyłożyć znów porcję śmietany.
Na śmietanę wyłożyć jedno kiwi i kilka truskawek pokrojonych w kostkę.
Zakryć ostatnim krążkiem, też go nasączyć i posmarować boki i górę tortu śmietaną ( część zostawić do dekoracji ).
Szpatułką z ząbkami zrobić wzorki na górze i dookoła tortu i resztą śmietany udekorować tort.
Na koniec ozdobić truskawkami i kiwi.
Tort schłodzić.
I tradycyjnie dla Was aż 3 gazetki, kliknijcie a przekonacie się co też na Was czeka
Mniam, pyszny musiał być :)
OdpowiedzUsuńO tak, był pyszny :)
Usuń