czwartek, 7 maja 2015

Topielec z rabarbarem

                                    Jak to dobrze mieć sąsiadkę, która da Ci rabarbar prosto z działki. A skoro rabarbar w domu to nie mogło obyć się bez ciasta drożdżowego z nim. Ja uwielbiam takie ciasto jak jest jeszcze ciepłe. Akurat mamy sezon rabarbarowy, więc warto wykorzystać go i zrobić co tylko się da. Pewnie niektórzy się zastanawiają skąd ta nazwa ? A stąd, że ciasto wkładamy do miski z zimna wodą i musi wypłynąć. Ale o tym przeczytacie niżej.

A ciasto podałam na pięknej paterze od Porcelana Bogucice Solar Diament Platin



250 g miękkiego masła
1/2 szk cukru
2 łyżki cukru waniliowego
3 jajka
600 g mąki pszennej typ 500
1 szczypta soli
1/2 szk mleka
50 g świeżych drożdży
5 łodyg rabarbaru
cukier puder do posypania
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki

Drożdże wymieszać z obydwoma cukrami aż będą płynne.
Mleko wlać do drożdży i wymieszać.
Wsypać mąkę, sól, wbić jajka i wkroić masło.
Zagnieść ciasto a potem włożyć je do woreczka.
Woreczek szczelnie zawiązać.
Do miski wlać zimna wodę, włożyć do wody woreczek i tak zostawić aż woreczek wypłynie do góry.
Potem blachę o wymiarach 22 x 29 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Około 2/3 ciasta wylepić na dno blaszki i ciasto posypać bułką tartą.
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki i obtoczyć w dwóch łyżkach mąki a potem wyłożyć go na ciasto.
Resztę ciasta porozrywać i rozrzucić na rabarbarze.
Zostawić do podrośnięcia ciasta.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 - 180 stopni w zależności od tego jak nasz piekarnik piecze i piec 45 - 50 minut.
Upieczone ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem.

Zapraszam tradycyjnie do przejrzenia gazetek co też ciekawego jest w promocji



3 komentarze:

  1. Nie ma nic lepszego od ciasta drożdżowego, mniam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja Babcia często robiła topielcowe ciasteczka-kopertki :)
    Twoje ciacho wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.