A ciasto podałam na pięknej paterze od Porcelana Bogucice Solar Diament Platin
250 g miękkiego masła
1/2 szk cukru
2 łyżki cukru waniliowego
3 jajka
600 g mąki pszennej typ 500
1 szczypta soli
1/2 szk mleka
50 g świeżych drożdży
5 łodyg rabarbaru
cukier puder do posypania
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki
Drożdże wymieszać z obydwoma cukrami aż będą płynne.
Mleko wlać do drożdży i wymieszać.
Wsypać mąkę, sól, wbić jajka i wkroić masło.
Zagnieść ciasto a potem włożyć je do woreczka.
Woreczek szczelnie zawiązać.
Do miski wlać zimna wodę, włożyć do wody woreczek i tak zostawić aż woreczek wypłynie do góry.
Potem blachę o wymiarach 22 x 29 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Około 2/3 ciasta wylepić na dno blaszki i ciasto posypać bułką tartą.
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki i obtoczyć w dwóch łyżkach mąki a potem wyłożyć go na ciasto.
Resztę ciasta porozrywać i rozrzucić na rabarbarze.
Zostawić do podrośnięcia ciasta.
Zostawić do podrośnięcia ciasta.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 - 180 stopni w zależności od tego jak nasz piekarnik piecze i piec 45 - 50 minut.
Upieczone ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Zapraszam tradycyjnie do przejrzenia gazetek co też ciekawego jest w promocji
Nie ma nic lepszego od ciasta drożdżowego, mniam;)
OdpowiedzUsuńO tak a z rabarbarem pycha :)
UsuńMoja Babcia często robiła topielcowe ciasteczka-kopertki :)
OdpowiedzUsuńTwoje ciacho wygląda bosko :)