ok. 1 kg kiszonej kapusty
ok. 400 g kapusty włoskiej
1 kg łopatki wieprzowej
2 duże cebule
3 garście suszonych grzybów
Przyprawy :
pieprz czarny
sól
papryka wędzona
czosnek niedźwiedzi
przyprawa do bigosu
czerwona czubryca
liść laurowy
ziele angielskie
1/5 szk wywaru z żeberek
2 łyżki smalcu
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie, ugotować i odcedzić.
Kapustę zalać w garnku wodą i ugotować.
Kapustę włoską sparzyć, schłodzić i pokroić.
Mięso pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na patelni z dodatkiem smalcu.
Potem dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zrumienienia.
Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać do smaku przyprawy i wymieszać.
Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać wywarem, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika.
Nastawić temperaturę na 180 stopni z czas na 90 minut.
Gotowy bigos podawać z pieczywem lub ziemniakami.
I jak co dzień dodatkowa lektura czyli gazetki promocyjne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.