środa, 6 maja 2015

Pieczony bigos

                                       Robiliście pieczony bigos ? Jest całkiem inny niż taki tradycyjny. Ma inny smak i według mnie jest smaczniejszy, ale to oczywiście moje zdanie. Wy nie musicie się z tym zgadzać bo każdy ma swoje preferencje smakowe. Ja pierwszy raz jadłam pieczony bigos kilka lat temu na weselu siostrzenicy i bardzo mi smakował. Ale tamten bigos pieczony był w piecu chlebowym. Nie wyobrażacie sobie jaki był smaczny. Ja niestety nie mam pieca chlebowego więc upiekłam swój po prostu w piekarniku. Mimo tego i tak wyszedł smaczny.


ok. 1 kg kiszonej kapusty
ok. 400 g kapusty włoskiej
1 kg łopatki wieprzowej
2 duże cebule
3 garście suszonych grzybów
Przyprawy :
pieprz czarny
sól
papryka wędzona
czosnek niedźwiedzi
przyprawa do bigosu
czerwona czubryca
liść laurowy
ziele angielskie
1/5 szk wywaru z żeberek
2 łyżki smalcu

Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie, ugotować i odcedzić.
Kapustę zalać w garnku wodą i ugotować.
Kapustę włoską sparzyć, schłodzić i pokroić.
Mięso pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na patelni z dodatkiem smalcu.
Potem dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zrumienienia.
Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać do smaku przyprawy i wymieszać.
Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać wywarem, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika.
Nastawić temperaturę na 180 stopni z czas na 90 minut.
Gotowy bigos podawać z pieczywem lub ziemniakami.

I jak co dzień dodatkowa lektura czyli gazetki promocyjne



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.