150 g mąki żytniej typ 720
350 g mąki pszennej typ 500
20 g świeżych drożdży
250 ml letniego mleka
50 ml letniej wody
2/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
4 łyżki oleju
1 łyżeczka mielonego kardamonu
4 łyżki złotego lnu
Drożdże wymieszać z cukrem do płynnej konsystencji.
Potem wlać mleko, wodę, olej i wymieszać.
Następnie wsypać mąkę z solą, kardamonem i lnem i wyrobić ciasto.
Najpierw za pomocą drewnianej łyżki a potem ręcznie.
Ciasto po wyrobieniu oprószyć mąką, przykryć miskę ściereczką i odstawić do podwojenia objętości ciasta.
Gdy będzie gotowe ponownie wyrobić.
Garnek ceramiczny wstawić do piekarnika, a piekarnik nastawić na 200 stopni.
Gdy się garnek zagrzeje, szybko przełożyć do niego ciasto, zrobić nacięcie i piec chleb 40 minut.
Po upływie tego czasu zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 15 minut.
Chleb wystudzić na kratce.
I tradycyjnie gazetki dla Was z promocjami
Ewo, ten chlebek jest pyszny :). Lekki, bardzo dobrze się kroi i smakuje nie tylko w dniu pieczenia. W sam raz na lato. Dziekuję za przepis :).
OdpowiedzUsuńA ja dziekuję za skorzystanie z przepisu i cieszę się, że chlebek smakował.
UsuńJednocześnie zapraszam do wysłania fotki chlebka jesli masz a ja chętnie umieszczę je w albumie na FB :)
Niestety, chleba już nie ma, bo piekłam go w ubiegły czwartek. Komentarz napisałam dopiero dziś, gdyż jakoś mi umykało, że mam do Ciebie napisać.. A co do Twojego bloga, to jest bardzo ciekawy i różnorodny.
OdpowiedzUsuńZamieszczane przepisy często są dla mnie nowe, a zdjęcia zachęcają do ich wypróbowania :).
Dziękuję za miłe słowa odnośnie bloga i zachęcam do próbowania przepisów i podsyłania fotek.
UsuńPozdrawiam :)