wtorek, 5 maja 2015

Żeberka duszone w grzybach ze śmietaną

                            Dziś przepis archiwalny ale nie publikowany na blogu. Jeśli nie masz pomysłu na obiad to może się skusisz i przyrządzisz żeberka duszone w grzybach ze śmietaną. Smaczne jedzonko dla wielbicieli żeberek. Wiem, że nie każdy je lubi ale moja rodzinka bardzo, dlatego od czasu do czasu na obiad są właśnie żeberka na różne sposoby.


1 kg żeberek
1 szk suszonych grzybów
200 ml śmietany 30%
1 średnia cebula
1,5 szk wody
2 łyżki oleju
sól do smaku
pieprz do smaku
maggi do smaku
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego

Grzyby zalać wodą i namoczyć.
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na paski między kośćmi.
Na patelni rozgrzać olej, ułożyć kawałki żeberek i podsmażyć na złoty kolor z każdej strony.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić razem z żeberkami.
Podlać wodą, dodać grzyby i przyprawy i dusić prawie do miękkości.
Ewentualnie doprawić do smaku.
Śmietanę wlać do naczynia, wlać do niej trochę gorącego wywaru z duszenia żeberek, wymieszać i zahartować śmietanę.
Wlać śmietanę na patelnie z mięsem i grzybami, delikatnie wymieszać i dusić jeszcze około 10 minut, aby śmietana zgęstniała.
Podawać z ziemniakami, kaszą lub z tym co się lubi.

Już dziś możecie się przekonać jakie promocję na Was czekają za kilka dni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.