czwartek, 30 lipca 2015

Chleb pszenny z chia i ostropestem

                          Postanowiłam zrobić jakiś deser i wykorzystać do niego tak ostatnio popularną szałwię hiszpańską chia. Poczytałam, poszperałam w necie i zalałam chia mlekiem i odstawiłam na noc do lodówki. Moi panowie jak ją zobaczyli to mieli nieciekawe miny i o dziwo stwierdzili, że tego jeść nie będą. Jako, że nie wyrzucam jedzenia myślałam co by tu wykombinować z chia aby było smacznie i aby zjedli z apetytem. No i co tu dużo myśleć, upiekłam chleb. Chleb wyszedł smaczny i oczywiście chłopaki jedli go z samym masłem. Tak więc plus dla mnie, chia wykorzystane a nie wyrzucone. Zajrzyjcie do przepisu.



3 łyżki szałwii hiszpańskiej chia Kłos Pol
1 łyżka mielonego ostropestu Kłos Pol
1 szk mleka 3,2 %
1/2 szk ciepłej wody
500 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
30 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
5 łyżek oleju rzepakowego

Nasiona chia zalać mlekiem i wymieszać.
Odstawić na godzinę, znów wymieszać i wstawić naczynie zakryte do lodówki najlepiej na noc.
Następnego dnia wyjąć naczynie i zostawić w pokojowej temperaturze na jakąś godzinę.
Potem drożdże wymieszać z cukrem aż uzyskają płynną konsystencję.
Przełożyć powstały budyń z nasion chia, dodać sól, wodę oraz ostropest i wymieszać.
Do miski z cała zawartością wsypać mąkę i lekko wymieszać a następnie wlać olej i wyrobić ciasto.
Oprószyć je mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy podrośnie ponownie ciasto wyrobić i kilka razy złożyć, czyli rozciągnąć ciasto a potem nałożyć jeden bok na środek a potem drugi na środek.
Obrócić ciasto i ponownie założyć i jeszcze trzeci raz.
Ciasto przełożyć do tradycyjnej foremki keksowej wysmarowanej olejem i wysypanej mąką.
Oprószyć wierzch i zostawić znów do wyrośnięcia pod przykryciem.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni wstawiając na dno naczynie z wodą.
Gdy się zagrzeje wstawić keksówkę do piekarnika i piec chleb 25 minut a potem kolejne 25 ale już w temperaturze 180 stopni.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.

A już za kilka dni nowe promocje !!!



2 komentarze:

  1. Ach ci panowie.... :) Wszystko zjedzą, byleby to dobrze ukryć w potrawie. Tobie Ewuś udało się idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Edytko. To prawda zjedzą wszystko. Choć z najmłodszym mam jeszcze problemy bo jak zobaczy kropeczki w chlebie to już go nie ruszy :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.