3 łyżki szałwii hiszpańskiej chia Kłos Pol
1 łyżka mielonego ostropestu Kłos Pol
1 szk mleka 3,2 %
1/2 szk ciepłej wody
500 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
30 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
5 łyżek oleju rzepakowego
Nasiona chia zalać mlekiem i wymieszać.
Odstawić na godzinę, znów wymieszać i wstawić naczynie zakryte do lodówki najlepiej na noc.
Następnego dnia wyjąć naczynie i zostawić w pokojowej temperaturze na jakąś godzinę.
Potem drożdże wymieszać z cukrem aż uzyskają płynną konsystencję.
Przełożyć powstały budyń z nasion chia, dodać sól, wodę oraz ostropest i wymieszać.
Do miski z cała zawartością wsypać mąkę i lekko wymieszać a następnie wlać olej i wyrobić ciasto.
Oprószyć je mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy podrośnie ponownie ciasto wyrobić i kilka razy złożyć, czyli rozciągnąć ciasto a potem nałożyć jeden bok na środek a potem drugi na środek.
Obrócić ciasto i ponownie założyć i jeszcze trzeci raz.
Ciasto przełożyć do tradycyjnej foremki keksowej wysmarowanej olejem i wysypanej mąką.
Oprószyć wierzch i zostawić znów do wyrośnięcia pod przykryciem.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni wstawiając na dno naczynie z wodą.
Gdy się zagrzeje wstawić keksówkę do piekarnika i piec chleb 25 minut a potem kolejne 25 ale już w temperaturze 180 stopni.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.
A już za kilka dni nowe promocje !!!
Ach ci panowie.... :) Wszystko zjedzą, byleby to dobrze ukryć w potrawie. Tobie Ewuś udało się idealnie :)
OdpowiedzUsuńDzięki Edytko. To prawda zjedzą wszystko. Choć z najmłodszym mam jeszcze problemy bo jak zobaczy kropeczki w chlebie to już go nie ruszy :)
Usuń