piątek, 21 sierpnia 2015

Domowy pasztet wieprzowy

                                       Nie robię zbyt często pasztetów ale jak robię to zawsze pieczone. Tym razem pokusiłam się o zrobienie gotowanego takiego do słoików. Ugotowałam mięso, dodałam przyprawy i wrzuciłam do słoików. Zapasteryzowałam i mam pyszny pasztet do pieczywa.



500 g karkówki kupisz tutaj
500 g świeżego boczku
300 g wieprzowej wątróbki
sól do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
1 łyżka czerwonej czubrycy
2 łyżki majeranku
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
150 g masła
ok. 4 l wody
2 liście laurowe
3 ziela angielskie

Karkówkę i boczek ugotować w jednym garnku z połową wody i liściem oraz zielem i odrobiną soli.
Wątróbkę ugotować w drugim garnku z resztą wody.
Na patelni roztopić masło, wrzucić obrana i umytą cebulę oraz czosnek pokrojone na kawałki.
Ugotowane mięsa przełożyć do wysokiego naczynia, dodać przyprawy i wlać około 1,5 szk wywaru ale z gotowania mięsa ( nie wątróbki ), ponadto dodać podsmażone składniki razem z masłem.
Wszystko dokładnie zmiksować używając blendera.
W miarę potrzeby doprawić i gotową masą napełnić przygotowane słoiki.
Zakręcić zakrętkami i wstawić do garnka wyłożonym na dnie ściereczką.
Do garnka nalać wodę do 3/4 wysokości i pasteryzować od zagotowania 30 minut.
Słoiki z pasztetem wyjąć z garnka, wystudzić i przechowywać w chłodnym miejscu.

PROMOCJE !!!   PROMOCJE !!!




2 komentarze:

  1. Dziś zrobiłam pasztet . Wygląda smakowicie. Własnie się pasteryzuje. Będzie pychotka.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.