150 ml białek
200 g drobnego cukru
1 łyżeczka octu ryżowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka o pokojowej temperaturze ubić na prawie sztywna pianę.
Potem porcjami dodawać cukier i miksować do momentu aż cukier się rozpuści.
Gdy piana jest lśniąca dodać ocet i mąkę ziemniaczaną i miksować jeszcze chwilę.
Piane wyłożyć do rękawa cukierniczego i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać pianę robiąc dowolne kształty ( u mnie robił to synek więc beziki wyszły troszkę nierówne, ale ważne że dziecko miało frajdę ).
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 stopni i suszyć bezy 30 minut.
W połowie czasu można blachy zamienić czyli górną dać na dół.
Potem zmniejszyć temperaturę do 95 stopni i suszyć bezy jeszcze 45 minut, w połowie czasu znów blachy zamienić miejscami.
Gotowe bezy wystudzić i przełożyć do szczelnego naczynia bo w przeciwnym razie zmiękną i staną się kleiste.
Promocje - zajrzyjcie :)
Domowe są najlepsze! Kupnych bym chyba nawet nie zjadła
OdpowiedzUsuńO tak, domowe najlepsze :)
Usuńdomowe, słodkości na weekend :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS