250 g mąki pszennej typ 750 Kłos Pol
250 g mąki żytniej typ 997 Kłos Pol
100 g słonecznika Kłos Pol
2 łyżki słonecznika Kłos Pol
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli morskiej
4 łyżki płynnego miodu
4 łyżki oleju lnianego Kłos Pol
1 łyżka ( płaska ) cukru
300 ml ciepłej wody
Drożdże wymieszać z miodem bezpośrednio w misce.
Potem wlać wodę i olej oraz dodać sól i wymieszać.
Następnie wsypać obie mąki oraz 100 g słonecznika i wyrobić ciasto.
Oprószyć ja mąką, zakryć miskę ściereczką i zostawić ciasto do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wyrównać i wilgotnymi dłońmi posmarować po cieście i posypać resztą słonecznika.
Zostawić pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia.
Gdy chleb wyrasta nastawić piekarnik do 220 stopni a gdy się zagrzeje a chleb wyrośnie szybko zrobić na wierzchu nacięcie i wstawić foremkę do piekarnika.
Chleb piec 25 minut w 220 stopniach a potem 25 w 190.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.
Zapraszam tradycyjnie na nowe promocje, które na pewno Was zaciekawią
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.