poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Chleb pszenny na drożdżach

                           Kolejny chleb dla znajomych. Ten jest pszenny z dwoma typami maki pszennej. Muszę przyznać, że mi tak pięknie nie wyrósł jeszcze nigdy. A ten rósł jak szalony i pięknie się upiekł. I te nacięcia takie wyraźne. Ten chleb jak i poprzedni smakował znajomym. Nic tylko się cieszyć, bo jeśli smakuje to jest to przecież bardzo ważne. Prawda ?




250 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
250 g mąki pszennej typ 750 Kłos Pol
200 ml letniej wody
100 ml letniego mleka
25 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
5 łyżek oleju ryżowego

Do miski wrzucić drożdże, wsypać cukier i mieszać aż drożdże zrobią się płynne.
Mleko wymieszać z wodą i solą, wlać do drożdży i wsypać obie mąki.
Wyrobić ciasto i oprószone mąką zostawić do wyrośnięcia.
Gdy podrośnie znowu ciasto wyrobić i przełożyć je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch oprószyć mąką i zostawić ciasto przykryte ściereczką do ponownego wyrośnięcia.
Gdy podrośnie zrobić ostrym nożem na ukos nacięcia i wstawić formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec chleb 30 minut.
Potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 15 minut a potem upieczony chleb wystudzić na kratce.

Promocje dla każdego - zapraszam :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.