Sernik idealnie komponuje się z Diament Gold
600 g półtłustego twarogu
340 g jogurtu greckiego
4 duże jajka
3/4 szk cukru
2 łyżki budyniu waniliowego
1 szk jagód ( u mnie mrożone )
2 łyżki mąki
cukier puder
okrągłe biszkopty
Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą i nastawić temperaturę 180 stopni.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować cienko margaryną i wyłożyć biszkoptami ( wyłożyć dwie warstwy ).
Twaróg zmielić ( ja zmieliłam raz na sitku do mielenia maku ).
Żółtka jajek utrzeć z cukrem do białości potem dodać budyń, jogurt i wymieszać.
Następnie porcjami dodawać ser i wszystko połączyć.
Na koniec białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać porcję do masy serowej, lekko wymieszać i dodać resztę piany, wymieszać.
Jagody obtoczyć w mące, dodać do masy i lekko wymieszać.
Gotową masę serową wyłożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię.
Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut.
Potem zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 25-30 minut w zależności od piekarnika.
Upieczony sernik wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika a potem schłodzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.
I tradycyjnie zapraszam Was do przejrzenia gazetek.
Tylko klik w zdjęcie i mamy gazetki w zasięgu oka :)
nigdy jeszcze nie piekłam sernika na biszkoptach, pięknie wygląda, będę musiała spróbować!
OdpowiedzUsuńA ja piekę bardzo często. Mniej pracy i równie smacznie. Choć z innym spodem można pokombinować :)
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńOj tak i to bardzo :)
Usuń