niedziela, 2 sierpnia 2015

Golonka pieczona z warzywami

                     Co tu dużo mówić - dziś propozycja dla mięsożerców. Golonka kaloryczna ale smaczna. Czasami trzeba zgrzeszyć jedząc takie pyszności.



2 golonki wieprzowe
500 g pieczarek
1 czerwona papryka
15 cm pora
1 marchewka
6 średnich ziemniaków
1 łyżeczka czosnku w płatkach
1 łyżeczka suszonych pomidorów w igiełkach
sól
pieprz czarny
pieprz cayenne
papryka słodka
Do golonki :
woda
sól
czosnek
liść laurowy
ziele angielskie


Golonki ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem czosnku i liściem laurowym oraz zielem angielskim.
Przestudzić.
Ziemniaki i marchewkę obrać, z papryki usunąć gniazdo nasienne, pieczarki oczyścić.
Przygotowane warzywa pokroić, ziemniaki i paprykę w dużą kostkę, pora i marchewkę w krążki a pieczarki na ćwiartki.
Wszystko wrzucić do miski, dodać czosnek, pomidory i resztę przypraw i wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, przełożyć warzywa i w środek ułożyć golonki, oprószyć je potem słodką papryką.
Naczynie zakryć pokrywką i wstawić do piekarnika.
Od momentu zagrzania się go do 180 stopni piec przez 60-70 minut.
Podawać na gorąco.

A jakie mam dla Was promocje ???
ZOBACZCIE SAMI :)



2 komentarze:

  1. Witam.Skorzystłam z przepisu na golonkę w warzywach.wygląda super i jesli tak samo smakuje to jest ok

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakować.
      Dzięki za skorzystanie z przepisu i proszę o info czy smakowało, czy nie :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.