Dziś mam dla Was chleb ale taki niezwykły bo bez dodatku mąki.
Chleb jest z samych ziaren.
Szczególnie polecany jest osobom mającym problemy z trawieniem bo taki chleb zawiera dużo błonnika.
Chleb jest bardzo syty więc dużo się go nie zje i na próbę można zrobić go z połowy składników, bo taki chleb może nie każdemu smakować.
Ale jest zdrowy i ja piekę go od czasu do czasu.
100 g płatków jęczmiennych wyborowych
110 g płatków owsianych górskich
2 łyżki pszennych zarodków
2 łyżki otrąb żytnich
1 łyżeczka soli
100 g ziaren Złote pola ( siemię lniane, sezam, słonecznik )
35 g ziaren Piekło - niebo ( słonecznik, sezam, siemię lniane, chili, czarnuszka, czosnek )
80 g ziaren Euforia ( pestki dyni, komosa, słonecznik )
2 łyżki złotego lnu
350 ml letniej wody
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki syropu trzcinowego
W misce wymieszać wszystkie suche składniki a w wysokim naczyniu wodę z olejem i syropem trzcinowym.
Do suchych składników wlać zawartość wysokiego naczynia i wymieszać wszystko.
Miskę zakryć ściereczką aby wierzchnia warstwa nie wysychała i zostawić tak wszystko 3 godziny.
Po upływie tego czasu tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę z miski, wyrównać powierzchnię i biorąc tortownicę w dłonie kilka razy postukać nią o blat.
Pozwoli to uformować się masie i zlikwidować ewentualne pęcherze powietrza.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 minut a potem delikatnie wyjąć chleb z papierem z formy i już na samej kratce z piekarnika piec jeszcze 30 minut.
Upieczony chleb wystudzić na kratce i kroić w kromki i zajadać ( mi najlepiej smakował z samym masłem ).
super chlebek!
OdpowiedzUsuńTak super choć z samych ziaren :)
UsuńRobię podobny,tylko bezglutenowy...zawsze mi wychodzi i smakuje...http://jaworskaanna7.blogspot.com/search/label/Pieczywo
OdpowiedzUsuń:)
Usuń