niedziela, 18 października 2015

Ciasto cappuccino

Dziś mam ciasto cappuccino.
Pogoda od wczoraj deszczowa i mglista więc czymś trzeba sobie rozweselić dzień.
A co jest lepszego od kawałka pysznego ciasta ?
Powstało więc cappuccino.
Do masy cappuccino możecie użyć dowolnego smaku ale ja dałam akurat śmietanowe.
Ciasto jest smaczne choć dla mnie osobiście za słodkie i jak też nie lubicie tak słodkiego dajcie do masy po prostu mniej cukru.
Biszkopt wyszedł bardzo puszyste więc jak widać na fotce trochę ciężko się kroił ale mam nadzieję, że Was to nie zrazi i upieczecie to ciacho.
Przepis na masę dostałam od koleżanki.
Ciacho idealne na każdą okazję.

BISZKOPT :
5 jajek kupisz tutaj
3 łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 szk cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA :
2 szk mleka kupisz tutaj
150 g cappuccino śmietankowego ( może być inny smak )
3 łyżki mąki ( może być tortowa )
1/2 szk cukru
5 żółtek 
250 masła lub margaryny kupisz tutaj

POLEWA :
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao kupisz tutaj
2 łyżki mleka
2 łyżki masła lub margaryny

BISZKOPT :
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno dodając pod koniec cukier i ubijać aż cukier się rozpuści.
Następnie nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.
Gdy masa będzie puszysta dodawać po łyżkę mąk przesianych z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać ale nie mikserem a na przykład rózgą.
Gotowe ciasto wyłożyć do blaszki o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa placki ( u mnie na 2/3 wysokości ).

MASA :
Jedną szklankę mleka wlać do garnka.
Żółtka utrzeć z cukrem, wlać drugą część mleka, wsypać mąkę i cappuccino i dokładnie wymieszać.
Mleko w garnku zagotować a gdy się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia.
Następnie zakryć budyń folią spożywczą tak aby przylegała do budyniu i wystudzić.
Gdy wystygnie miękkie masło lub margarynę utrzeć i dodawać porcjami schłodzony budyń.

POLEWA :
W rondelku umieścić wszystkie składniki i podgrzewać na ogniu mieszając.
Potem zdjąć z ognia i przestudzić ale niech polewa będzie płynna.

PRZEŁOŻENIE :
Grubszy biszkopt włożyć do blaszki zostawiając papier do pieczenia bo ułatwi nam to wyjęcie ciasta z blaszki do krojenia.
Nasączyć na przykład sokiem z cytryny wymieszanym z wodą.
Wyłożyć 2/3 masy, wyrównać powierzchnię i zakryć drugim biszkoptem, nasączyć i wyłożyć resztę masy.
Na koniec fikuśnie polać polewą i wstawić ciasto do lodówki do schłodzenia.
Przed podaniem kroić w kostkę.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.