Kupiłam piękne cukinie, leżały sobie tak i czekały na to aż coś z nich przygotuję.
No i postanowiłam zrobić jak zwykle faszerowane.
W sumie takie najbardziej lubimy.
Taka cukinia może być podana na obiad lub ciepłą kolację.
Z dodatkami możemy kombinować, dajemy co lubimy i komponujemy swoją wersję.
Jeśli nie robiliście tego typu dań to polecam bo robi się szybko, nie są trudne a smak super.
Na taką pogodę jaka jest ostatnio idealna.
Cukinia podana na Julia Platin
2 średnie cukinie
Nadzienie :
2 ćwiartki z kurczaka lub udka kupisz tutaj
200 g blanszowanych kurek
1 czerwona papryka
1 cebula
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
100 g sera żółtego kupisz tutaj
100 g mozzarelli w bloku
3 szk ugotowanego na sypko ryżu kupisz tutaj
sól do smaku
pieprz do smaku
papryka ostra do smaku
3 łyżki oleju
Ćwiartki kurczaka umyć, wytrybować i pokroić w kostkę.
Rozgrzać patelnię, wlać olej a potem wrzucić pokrojone mięso, podsmażyć.
Obraną cebulę i paprykę pokroić w kostkę, dodać do podsmażonego kurczaka i dalej chwilę smażyć.
Następnie dodać kurki i natkę, wymieszać.
Składniki z patelni przełożyć do miski, dodać ryż i przyprawy do smaku, wymieszać.
Gdy farsz przestygnie dodać oba sery starte na tarce a potem wszystko wymieszać.
Cukinie umyć, przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć gniazda nasienne.
Farsz rozdzielić na 4 porcje i napełnić nim połówki cukinii.
Cukinie umieścić w blaszce do pieczenia i zapiekać je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 - 35 minut w zależności od piekarnika.
Podawać na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.