Dziś kolejna propozycja na ciasto.
Jest to kostka z masą budyniową z dodatkiem Góralków i pysznego domowego przetartego dżemu z czarnej porzeczki.
Świetne połączenie.
Ciacho możecie upiec na zbliżającą się okazję, czyli Sylwester i Nowy Rok,
BISZKOPT :
8 jajek
3/4 szk cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
2 łyżki mąki ziemniaczanej
MASA :
750 ml mleka 3,2 %
2 budynie waniliowe
3 łyżki cukru
250 g miękkiego masła klik
3 wafle Góralki hot chocolade ( 3 x 50 g )
POLEWA :
50 g mlecznej czekolady
2 łyżki kremu czekoladowego
2 łyżki mleka
DODATKOWO :
250 ml domowego dżemu z czarnej porzeczki ( przetartego )
3 łyżki wody
BISZKOPT :
Obie mąki przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia do miseczki.
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno, gdy piana jest prawie ubita dodać cukier i ubijać aż będzie sztywna.
Następnie dodawać po jednym żółtku.
Gdy białka połączą się z żółtkami dodawać mieszankę mąki i wymieszać ciasto.
Formę o wymiarach 39 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią masę biszkoptową.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 40 - 45 minut.
Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.
MASA :
Do garnka wlać 3/4 mleka i zagotować.
W reszcie mleka wymieszać budynie i gdy mleko się zagotuje wlać zawartość naczynia i energicznie mieszając gotować kilka minut aż budyń zgęstnieje.
Gdy wystygnie miękkie masło utrzeć i dodając po łyżce masy budyniowej ucierać aż krem będzie gładki.
Na koniec Góralki rozdrobnić rozdrabniaczem i dodać do masy, wymieszać.
POLEWA :
W rondelku umieścić składniki polewy i ciągle mieszając podgrzewać ją na maleńkim ogniu aż wszystko się rozpuści, nie wolno zagotować.
Gdy polewa jest gotowa lekko ją przestudzić.
PRZEŁOŻENIE :
Jeden placek biszkoptowy ułożyć w blaszce, nasączyć dowolnym ponczem lub wodą z sokiem z cytryny, posmarować dżemem wymieszanym z wodą ( woda ułatwi rozsmarowanie dżemu na cieście ) i wyłożyć na niego około 2/3 masy.
Przykryć drugim plackiem i też go nasączyć a potem wyłożyć resztę masy.
Ciasto wstawić do lodówki i po około 30 minutach ciasto polać polewą.
Ciasto przechowywać w zimnym miejscu ale przed podaniem dobrze aby nabrało pokojowej temperatury.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.