piątek, 4 grudnia 2015

Mielone z piekarnika

Dziś przepis archiwalny.
Zwykłe mielone ale w innym wydaniu i pieczone w piekarniku.



500 g łopatki wieprzowej klik
7 średnich pieczarek
1 czerwona papryka
250 g żółtego sera klik
5 łyżek prażonej cebulki
3 jajka
1 łyżeczka przyprawy ognisty smok
pieprz kolorowy do smaku
sól do smaku
3 łyżki kaszy manny
5 łyżek bułki tartej
100 ml wody

Łopatkę umyć i pokroić na kawałki.
Pieczarki oczyścić, z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki.
Ser również pokroić.
Wszystkie te składniki zmielić w maszynce do mięsa na średnim sitku.
Do zmielonego mięsa z dodatkami wsypać prażoną cebulkę, dodać jajka, bułkę tartą, kaszę mannę, wodę i przyprawy i wyrobić masę.
Przygotować blachę do pieczenia najlepiej z wyposażenia kuchenki, wyłożyć papierem do pieczenia.
Wilgotnymi dłońmi formować kotlety i układać na blaszce.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec kotlety przez 30 minut.





1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy sposób.Trzeba będzie spróbować.Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.