Bardzo szybko się je robi, bardzo szybko znikają.
Ciasteczka z dodatkiem kremu czekoladowego to coś idealnego dla łasuchów.
Jakiś czas temu kremy dostałam w paczce od Lidl Polska i wykorzystałam do ciasteczek.
Oczywiście użyłam też niezawodnej mąki od Kłos Pol.
Wyszło pysznie.
400 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
2 jajka
4 łyżki cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g zimnego masła
2 łyżki śmietany ( 30 % )
2 łyżki kremu czekoladowego z kawałkami ziarna kakoowca
2 łyżki kremu czekoladowego z kawałkami migdałów
dodatkowo
krem czekoladowy z kawałkami migdałów
W misie robota umieścić składniki na ciasteczka.
Założyć nóż do siekania i wszystko siekać aż składniki połączą się w kulę.
Wyjąć masę na blat, szybko zagnieść i utworzyć wałek o średnicy około 5 - 6 cm.
Wałek ciąć na plastry o grubości około 1 cm, w dłoniach formować kulki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdą kulkę naciskać widelcem co utworzy nam wzorek.
Ciasteczka piec około 20 minut w 180 stopniach.
Upieczone wystudzić i na jedno ciasteczko kłaść po pół łyżeczki kremu i dociskać drugim.
Utworzą nam się a la markizy.
Można podać też część ciasteczek bez kremu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.