wtorek, 23 sierpnia 2016

Schab marynowany pieczony w warzywach

Dziś pogoda w kratkę, pada albo świeci słońce.
Na obiad będzie więc danie jednogarnkowe z piekarnika, czyli schab w warzywach.
Schab zamarynowałam i wyszedł bardzo smaczny.


600 g schabu bez kości
Marynata :
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka granulowanego czosnku
2 łyżki wody
Warzywa :
1 kg młodych ziemniaków
1 czerwona papryka
1 cebula
1 cukinia
sól do smaku
pieprz do smaku
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
chili do smaku


Schab umyć, osuszyć.
Składniki marynaty wymieszać i powstałą pastą nasmarować schab, potem położyć go na talerzu, zaryć folią spożywczą i schować do lodówki na noc.
Następnego dnia, przygotować warzywa, czyli umyć i pokroić na kawałki, wymieszać z przyprawami.
Naczynie żaroodporne posmarować olejem i przełożyć warzywa.
Schab pokroić w plastry i umieścić je wciskając między warzywa.
Naczynie przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika.
Nastawić go do 200 stopni i piec 40 minut od zgaśnięcia lampki oznaczającej nagrzanie piekarnika.
Podawać na gorąco.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.