środa, 28 września 2016

Chleb tygrysi

Do upieczenia tego chleba przymierzałam się od dawna.
W końcu się udało i jest.
Fajny chleb z popękaną warstwą na wierzchu.
Te pęknięcia to pasta ryżowa. która w trakcie pieczenia nadaje takiej struktury.
I dlatego ten chleb nazywa się tygrysi.


Ciasto :
450 g mąki pszennej typ 750 Kłos Pol
7 g suszonych drożdży Kłos Pol
200 ml mleka
100 ml wody
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki oleju

Pasta ryżowa :
130 g mąki ryżowej Kłos Pol
130 g letniej wody
7 g suszonych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki soli

Drożdże wymieszać z letnią wodą mlekiem i wlać do miski.
Dodać resztę składników i wyrobić ciasto.
Zostawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość odgazować, chwilkę wyrobić i uformować bochenek.
Ułożyć go na blasze i zostawić do wyrośnięcia.
Składniki na pastę wymieszać i pastą posmarować wierzch i boki bochenka.
Odstawić na 10 minut.
Potem włożyć blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut a potem na 20 minut ale zmniejszyć temperaturę do 190 stopni.
( na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą ).
Upieczony chleb wystudzić na kratce.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.