niedziela, 16 października 2016

Snickers

Dostałam do przetestowania miody od Srebrnej Pasieki Rodziny Sadowskich.
Na pierwszy ogień poszedł miód z propolisem.
Miód jest bardzo smaczny i świetnie nadaje się do wypieków i na chleb z masłem.
Jeśli jesteście zainteresowani kupnem miodu to możecie to zrobić poprzez profil na Fb.
Dziś kolejna propozycja na ciasto. Inspiracją był przepis ze strony Przyślij Przepis,
Przepis ten jest autorstwa Anki Franki,  przepisów na snickersa jest wiele ale ja posiłkowałam się tym.
Jakoś ostatnio nie mam weny i zaglądam do innych przepisów i z nich korzystam.
Ciasto jest bardzo smaczne ale jak dla mnie trochę za słodkie, więc dużo się go nie zje.





ciasto :
600 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
2 jajka
1 żółtka
200 g margaryny
2 łyżki mleka
3 łyżki miodu z propolisem
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 cukier waniliowy

masa orzechowa :
200 g orzechów laskowych ( waga bez łupin )
90 g margaryny
1 łyżka cukru
2 łyżki miodu z propolisem

masa budyniowa :
1 budyń ( na 3/4 l )
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
4 łyżki cukru
700 ml mleka

250 g masy krówkowej kajmakowej

Orzechy rozdrobnić w rozdrabniaczu lub posiekać ( można użyć orzechów laskowych ).
W rondelku roztopić margarynę, dodać cukier i miód.
Potem wsypać orzechy, chwilę gotować i zostawić do przestudzenia.

Składniki ciasta połączyć w robocie z nożami do siekania.
Potem zagnieść szybko ciasto i podzielić na 3 równe części.
Papier do pieczenia dociąć na 3 kawałki na wielkość blaszki ( mierząc dno ).
Każdy kawałek ciasta rozwałkować na wielkość papieru i włożyć pierwszą porcje do blaszki ( u mnie o wymiarach 28 x 24 cm ) i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 10 - 12 minut.
Potem tak samo upiec drugi placek.
Placki mogą się lekko złamać ale nic nie szkodzi będzie można je ułożyć w blaszce kawałkami.
Na trzeci placek rozłożyć masę orzechową i placek piec 15 minut, wystudzić.

2/3 mleka zagotować z cukrem a w reszcie wymieszać budyń i obie mąki.
Gdy się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować aż budyń zgęstnieje.
W blaszce ułożyć pierwszy placek, wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim plackiem, rozsmarować masę i zakryć plackiem z orzechami.
Ciasto schłodzić najlepiej przez całą noc w chłodnym miejscu.



2 komentarze:

  1. Ciasto wygląda na pyszne i dostałaś super miodki. W okresie jesiennym nie może ich zabraknąć w domu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Alu. A co do miodu to tak, nie może go zabraknąć :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.