piątek, 25 listopada 2016

Chleb dyniowy

Moja propozycja na dziś to chleb dyniowy.
Chleb z dodatkiem świeżej dyni i pestek z dyni.
A upiekłam go w garnku ale nie ceramicznym.
Jeśli jesteście ciekawi to zapraszam do lektury.
Chleb upieczony w garnku FISSLER - Original-Profi Collection
Ja widać nadaje się także do pieczenia ale jeśli pieczecie w nim chleb to przed wyjęciem go z garnka należy kilka minut odczekać, bo może być przyklejony jeśli dobrze nie nasmarujecie i wysypiecie ścianek garnka.



200 g świeżej dyni
1/2 szk pestek dyni
500 g mąki pszennej typ 750
30 g świeżych drożdży
1 szk letniej wody
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju

Drożdże wymieszać z cukrem i wlać do nich wodę.
Do miski wsypać mąkę, dodać pestki i dynię startą na bardzo drobnych oczkach oraz resztę składników.
Wyrobić ciasto, oprószyć je mąką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość garnek wysmarować olejem i wysypać mąką.
Ciasto złożyć 3 razy i umieścić je w garnku, zostawić do wyrośnięcia.
Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą i nagrzać go do 210 stopni.
Potem wstawić garnek z ciastem i piec chleb 60 minut w potem jeszcze 10 w 200 stopniach.
Po upieczeniu chwilę odczekać i wyjąć chleb z garnka, wystudzić na kratce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.