wtorek, 21 lutego 2017

Mleczny chleb pszenno - żytni

Jakoś przepis na ten chleb mi umknął.
Nadrabiam więc i dodaję dziś.
Prosty chleb pszenno - żytni na mleku.
Idealny na śniadanie lub kolację.


250 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
250 g mąki żytniej typ 500 Kłos Pol
1 łyżka cukru
300 ml letniego mleka
7 g suszonych drożdży Kłos Pol
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
3 łyżki siemienia lnianego + do posypania Kłos Pol


Do misy robota wlać mleko, wsypać cukier i drożdże i mieszać do rozpuszczenia się drożdży.
Potem wlać mleko, dodać mąki zmieszane z solą i mieszać hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego.
W międzyczasie wsypać siemię i wyrabiać ciasto 10 minut.
Potem misę zakryć folią spożywczą i zostawić ciasto do wyrośnięcia.
Gdy podrośnie wyjąc ciasto, przełożyć do blaszki o wymiarach 20 x 10 x 6 cm wysmarowanej olejem i wysypanej mąką.
Spryskać wodą, posypać siemieniem i zakryć folią.
Zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podrośnie wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 35 minut.
( na dno wstawić naczynie z wodą )
Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki i wystudzić na kratce.

Do wypieku chleba użyłam tej  foremki .

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.