wtorek, 28 lutego 2017

Szybki chleb z czarnym sezamem i babką płesznik

Oj jak ja polubiłam chleb bez wyrabiania.
Nie trzeba się męczyć aby ciasto wyrobić, wystarczy wymieszać w misce składniki i gotowe.
A tak to wyrabiamy i wyrabiamy aż ręce bolą.
Dziś dodatkowymi składnikami jest czarny sezam i babka jajowata.
Chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym.

500 g mąki pszennej typ 500
250 g mąki pszennej typ 750
4 łyżki babki płesznik
3 łyżki czarnego sezamu
2 i 1/4 szk ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju rzepakowego

Suche składniki wymieszać.
Do miski wlać wodę i olej, wsypać suche składniki i wymieszać.
Miskę z ciastem zakryć folia spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 5 godzin.
Potem szybko uformować bochenek, oprószyć mąką i zakryć ściereczką.
Zostawić do wyrośnięcia.
Gdy bochenek wyrasta do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne, nagrzać do 200 stopni.
Potem szybko przełożyć wyrośnięty bochenek, zakryć pokrywką i piec 35 minut.
Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut.
Chleb wyjąć na kratkę i wystudzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.