Wiele osób szuka przepisu na jasny biszkopt.
Ja mam ten przepis od lat i zawsze go stosuję.
Jeśli mam większą tortownicę to po prostu zwiększam proporcje.
Wbrew pozorom upieczenie biszkoptu nie jest trudne.
Przepis jest na tortownicę o średnicy 22 - 23 cm.
6 jajek ( M )
4 łyżki mąki pszennej typ 500 lub tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
2/3 szk cukru
Piekarnik nastawić na 160 stopni a dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka muszą być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek.
Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić a w trakcie ubijania dodawać porcjami oba cukry ( zmieszane razem ).
Potem nadal miksując dodawać po jednym żółtku.
Gdy żółtka się połączą z pianą porcjami dodawać mąkę ale mieszać delikatnie rózgą.
Gotową masę wyłożyć do tortownicy i wstawić od razu do piekarnika.
Biszkopt piec 40 minut a potem wystudzić i dopiero zimny okroić nożem i wyjąć z formy.
W przypadku gdy zdarzy się, że biszkopt będzie miał górkę odwrócić do góry nogami i w ten sposób biszkopt się wyrówna.
Całkowicie zimny biszkopt kroić na blaty.
UWAGA
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
lubię latem po prostu zrobić biszkopt z owocami;)
OdpowiedzUsuńO tak, na lato idealne połączenie :)
Usuń