wtorek, 27 czerwca 2017

Domowy jogurt naturalny

Dziś zapraszam Was po przepis na domowy jogurt naturalny.
Jest to moje pierwsze podejście do domowej produkcji ale nie ostatnie.
Domowy jogurt naturalny możemy wykorzystać do przygotowania różnych deserów, ciast, sosów i nie tylko.
Jeśli zrobicie smakowy to już będziecie mieli mniej możliwości a tak z naturalnego macie szersze pole do popisu.

Zakwaskę na jogurt jest łatwo kupić, bo znajdziecie ją tutaj, a fotki i inne przepisy na różne pyszności z jogurtem domowym tutaj.

Zapraszam do lektury i samodzielnej produkcji domowego jogurtu.

1 fiolka zakwaski na jogurt Vivo
3 l mleka 3,2%

Mleko wlać do garnka i podgrzać do temperatury 37-40 stopni.
Najlepiej użyć termometr kuchenny.
Potem fiolkę napełnić do połowy mlekiem i dokładnie wymieszać.
Zawartość fiolki wlać do mleka, wymieszać i szczelnie zakryć garnek.
Potem owinąć go w koc i odstawić na 8-10 godzin w ciepłe miejsce.
Garnek nie może stać w przeciągu.
Garnek z jogurtem przechowywać w lodówce.
Taki jogurt spożyć w ciągu 7 dni.
Można podać go z owocami, jako sos do sałatek, zamiast śmietany do mizerii lub innych potraw.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.