wtorek, 8 sierpnia 2017

Chrupiące skrzydełka w tempurze

Dziś proponuję Wam skrzydełka w tempurze.
Soczyste w środku a chrupiące na zewnątrz dzięki tempurze właśnie.
Skrzydełka wcześniej ugotowałam w mieszance suszonych warzyw.
Oczywiście w ten sposób możecie przygotować pałki z kurczaka lub inne mięsa.
Tempura świetnie nadaje się także do warzyw jak i ryb czy owoców morza.

To już kolejny przepis z wykorzystaniem produktów od Kuchnie Świata, koniecznie zajrzyjcie i róbcie zakupy.



1 kg skrzydełek z kurczaka
1/2 szk suszonej mieszanki warzywnej
2 l wody
sól do smaku

ok. 160 ml wody

olej do smażenia

Skrzydełka umyć i poprzecinać w zgięciach.
Najcieńsze odłożyć.
Kawałki skrzydełek umieścić w garnku, zalać zimną wodą i mieszankę.
Gdy się woda zagotuje dodać sól i gotować do miękkości.
Potem odsączyć je na sicie i przygotować tempurę.
Mieszankę wymieszać z wodą do odpowiedniej konsystencji.
W drugim garnku rozgrzać sporą ilość oleju.
Każdy kawałek mięsa zanurzać w tempurze i wrzucać na gorący olej ( ok. 180 stopni ), smażyć na rumiano.
Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym i spożywać na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.