Dziś zrobiłam kolejną kombinację sosu z warzyw.
Bazą jest cukinia.
Taki sos świetnie pasuje jako sos do pizzy lub sosu do makaronu.
Pikantny z nuta słodyczy i lekko kwaśny.
Po prostu pycha - nie wierzycie ?
To sami się przekonajcie i zróbcie.
Do sosu miałam okazję użyć przypraw od Cykoria.
1,5 kg zielonej cukinii
500 g żółtej cukinii
2 duże czerwone papryki
1 patison ( 600 g )
2 duże cebule
5 ząbków czosnku
400 g koncentratu pomidorowego
1 łyżka chili
2 łyżki słodkiej papryki w płatkach
1 op ziół prowansalskich
sól do smaku
1 szk cukru
1 szk octu
Umyte i obrane warzywa ( jeśli cukinia i patison ma miękką skórkę nie trzeba obierać ) zmielić maszynką do mięsa na średnim sitku.
Wszystko umieścić w garnku i gotować 15 minut od czasu do czasu mieszając.
Potem dodać przyprawy i dalej gotować 15 minut.
Następnie dodać koncentrat, zagotować i na koniec wlać ocet.
Gotować 5 minut.
Gotowym sosem napełnić wyparzone słoiki i zakręcić.
Pasteryzować 30 minut.
Potem wystudzić słoiki i przechowywać w chłodnym miejscu.
Kluchy z tym sosem będą przepyszne!
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak :)
Usuń