Dziś za oknem zimno i ogólnie jest nieciekawie.
Przygotowałam jesienny krem dyniowy z kurkami i grzankami czosnkowymi.
Ta zupa jest idealna na dzisiejszą pogodę.
Smaczna i mimo tego, że to krem syta.
Znacie śmietankę kokosową ?
Nie ?
To koniecznie kupcie, bo jest rewelacyjna.
Według mnie lepsza od mleka kokosowego i świetnie pasująca do zup kremów.
A jeśli nie wiecie gdzie ją kupić to zajrzyjcie do Kuchni Świata, bo tam znajdziecie wiele smakowitych produktów.
600 g dyni Hokkaido ( waga po obraniu )
3 marchewki
1 cebula
2,5 szk rosołu
200 g gotowanego mięsa z rosołu
3 łyżki śmietanki kokosowej
1 łyżka masła
do smaku :
sól
pieprz
pieprz cayenne
250 g kurek
1 łyżka masła
sól do smaku
grzanki czosnkowe
rungia do dekoracji
Dynię, marchewkę i cebulę pokroić w kostkę.
W garnku roztopić masło, wrzucić pokrojone składniki i chwilę smażyć.
Potem wlać rosół oraz dodać przyprawy i gotować na małym ogniu do miękkości i częściowego odparowania rosołu.
Gdy zupa się gotuje usmażyć na maśle oczyszczone kurki.
Potem je posolić i chwilkę smażyć.
Następnie dodać mięso z kurczaka i śmietankę do zupy i zupę dokładnie zblendować.
W razie konieczności jeszcze doprawić i ewentualnie przetrzeć przez siot ale wdłu mnie nie ma takiej potrzeby.
Gotową zupę nalać na talerze, na środku rozdzielić kurki, grzanki i udekorować rungią.
Podawać zaraz po przygotowaniu na gorąco.
dynia i kurki.. omojbozze - ślinotok! Aż się jesiennie poczułam pomimo 26st za oknem :)
OdpowiedzUsuńOj zazdroszczę pogody. Bo u nas zimno, wieje i pada deszcz. Iście jesienna pogoda.
Usuń