Makaron i drobiowa potrawka to zgrany duet.
My bardzo lubimy takie dania, szybkie, smaczne i kolorowe.
Dziś na ogień poszło mięso z ćwiartek kurczaka.
Do tego typu dań świetnie pasuje, bo jest bardziej soczyste niż pierś z kurczaka.
A obiad przygotowałam oczywiście z pomocą Kuchni Świata.
Jeśli jeszcze nie znacie tego sklepu to szczerze polecam.
mięso z 5 ćwiartek kurczaka
1 cebula
1 duża czerwona papryka
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki kiełków fasoli mung
2/3 szk zielonych oliwek
1,5 szk rosołu
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka szczypiorku
czarny sezam
3 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
2 op makaronu tagiatelle gniazda ( 2 x 250 g )
Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu.
Mięso pokroić na kawałki, cebulę pokroić w kostkę, paprykę w większą kostkę, natkę i szczypiorek pokroić a kukurydzę, oliwki i kiełki odsączyć z zalewy na sicie.
Szeroki rondel rozgrzać, wlać olej i wrzucić mięso z kurczaka oraz cebulę.
Wszystko podsmażyć.
Potem wlać rosół i dusić 15 minut.
Następnie dodać sól i pieprz, wrzucić paprykę i dalej dusić kilka minut.
Na koniec dodać kukurydzę, oliwki i kiełki i potrawkę zagęścić skrobią ziemniaczaną wymieszaną z odrobina wody.
Potrawkę zagotować, w razie konieczności jeszcze doprawić i wrzucić natkę i szczypiorek, wymieszać i podawać z ugotowanym makaronem.
Danie posypać delikatnie czarnym sezamem.
a jakie lekkie i pyszne! :)
OdpowiedzUsuń