Po ostatnich zbiorach grzybów do suszarki nie zmieściły mi się prawdziwki.
Jako, że lubimy krokiety ugotowałam te grzyby co zostały i zrobiłam krokiety z kapustą i prawdziwkami.
Panierka była nietypowa bo z bułki tartej i zmiksowanych płatków orkiszowych.
Do krokietów obowiązkowo czerwony barszczyk.
Naleśniki :
4 szk mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol
4 szk mleka
2 szk wody gazowanej
2 duże jajka
sól do smaku
Nadzienie :
800 g świeżyć prawdziwków
500 g kapusty kiszonej
1 duża cebula
pieprz do smaku
sól do smaku
4 łyżki oleju
Panierka :
1 szk płatków orkiszowych Kłos-Pol
1 szk bułki tartej
olej do smażenia
Prawdziwki oczyścić, szybko opłukać i ugotować.
W trakcie gotowania usuwać pianę jak się będzie tworzyła.
Potem prawdziwki odcedzić a gdy wystygną posiekać.
Kapustę ugotować i odcedzić, trochę pokroić aby nie była za gruba.
Cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i grzyby i smażyć do miękkości cebuli.
Dodać kapustę i przyprawy do smaku i wymieszać farsz.
Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać.
Rozgrzać patelnię.
Nalewać porcje ciasta i smażyć naleśniki na rumiano z obu stron.
Na każdy usmażony naleśnik kłaść porcję farszu i składać krokiety w kopertę.
Jajka wymieszać a mlekiem, mąką i solą.
Płatki zmiksować i wymieszać z bułką tartą.
Na patelni rozgrzać olej.
Każdy krokiet zanurzać w cieście jajecznym, potem obtaczać w panierce i smażyć na rumiano z obu stron.
Odsączyć na ręczniku papierowym i podawać na przykład z czerwonym barszczykiem.
Wieki nie jadłam krokietów i aż nabrałam ochoty:)
OdpowiedzUsuńJa robiłam kiedyś dość często z różnymi farszami, ale jakoś tak wyszło że była duża przerwa. Domownicy byli zachwyceni, że po długiej przerwie mieli krokieciki na obiad.
UsuńBardzo fajny blog i przepisy
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje i zapraszam do korzystania z przepisów i podsyłania fotek :)
Usuńświetne do rosołu lub barszczyku :)
OdpowiedzUsuńO tak :)
Usuń