Dawno nie piekłam ciasteczek.
Jakoś ostatnio tak jest, że domownicy oszaleli na punkcie sernika z wiaderka i to on króluje na stole.
Ale dziś postanowiłam pobawić się w pieczenie ciasteczek i to właśnie ciasteczka zagościły na stole jako deser.
Kruche z brazylijskimi orzechami przełożone kremem cytrynowym lemon curd to świetna propozycja do kawy czy herbaty.
Krem możecie nabyć w Kuchnie Świata, znajdziecie tam mnóstwo ciekawych produktów do dań wytrawnych jak i słodkich deserów.
Polecam.
50 g orzechów brazylijskich
400 g mąki pszennej typ 500
125 g masła ( zimnego )
2 jajka ( małe )
4 łyżki cukru
dodatkowo :
50 g orzechów brazylijskich
kilka łyżek kremu cytrynowego Gale s lemon curd
Orzechy posiekać w robocie z nożami do siekania.
50 g odłożyć do obtaczania ciasteczek a 50 g wrzucić do misy robota z nożami do siekania.
Potem dodać pozostałe składniki na ciasto, mieszać aż się połączą.
Ciasto wyjąć z misy, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut.
Następnie wyjąć ciasto z lodówki i wałkować na placek nie za gruby i nie za cienki.
Okrągłą foremką ( śr. 6 cm ) wycinać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Powinna być parzysta liczba ciasteczek.
Ciasteczka piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Potem ciasteczka wystudzić i smarować jedno lemon curdem i zakrywać drugim.
Na koniec posmarować ciastko dookoła lemon curdem i obtoczyć w odłożonych posiekanych orzechach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.