środa, 18 października 2017

Tort dyniowo - śmietanowy

Jakiś czas temu przy pieczeniu kilimandżaro i sernika dodałam dynię.
I przekonałam się, śe to świetne warzywo do wypieków na słodko.
Choc muszę przyznać się Wam, że nie lubiłam dyni.
A teraz już lubię i kombinuję z nią różne dania.
Jak wspomniałam w poprzednim poście na kalafiorowo - dyniową zupę zrobiłam też tort dyniowo - śmietanowy.
I muszę stwierdzić, że jeszcze dobrze się nie przegryzł a już prawie go nie było.
Same łasuchy dookoła.


500 ml śmietany 36 %
250 g serka mascarpone
cukier do smaku

500 g dyni ( waga po obraniu )
2 szk wody
1 galaretka ananasowa

biszkopt :
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szk cukru
kilka kropel ekstraktu waniliowego

dodatkowo :
małe beziki

Białka oddzielić od żółtek i ubijać je.
W trakcie ubijania dodawać porcjami cukier i nadal ubijać.
Gdy piana jest ubita dodawać po żółtku a gdy się połączą z pianą dodać ekstrakt i jeszcze chwilę miksować.
Następnie porcjami dodawać mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Ciasto biszkoptowe wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia ( samo dno ).
Biszkopt piec 40 minut w 160 stopniach.
Upieczony wystudzić i wyjąć z formy, przekroić na 3 blaty.

Dynie pokroić w kostkę i wrzucić do szerokiego rondla.
Wlać wodę i dusić pod przykryciem do miękkości dyni ( mogą zostać małe kawałeczki ).
Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać.
Zostawić do lekkiego stężenia.
Mascarpone utrzeć z cukrem, potem wlać śmietanę i ubić ją.

Pierwszy placek ułożyć na talerzu lub paterze.
Nasączyć go wodą z sokiem z cytryny i rozsmarować połowę tężejącej dyni.
Na dynię rozłożyć około 1/3 śmietany i zakryć drugim plackiem.
Czynność powtórzyć i zakryć trzecim plackiem.
Tort udekorować resztą śmietany i bezikami.
Przed podaniem tort schłodzić w lodówce około 2 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.